MEB Design Ltd is an architectural practice with offices in London, Oxford and Kent

Enquiries

captcha

MEB Design were appointed as lead architect for the design of a new Performing Arts Centre at Beaudesert Park School. Set amongst the grounds of the listed main school building the new centre provides a new flexible hall space designed to accommodate the school’s activities, from assemblies, to dance, to theatre productions. Flexible bleacher seating provides numerous arrangements to the hall’s use. A glazed foyer space provides further space for activities with a mirror finish flexible wall providing a dance studio environment. The centre also includes a back of house scene dock and classroom which doubles as changing space for performances, as well as first floor balconies to both the Foyer and Auditorium. The part underground Music department includes dedicated acoustic Practice Rooms supplied by Amadeus and Ensemble Room along side staff facilities.

The project set out to create a contemporary building which took cues from the local palette of materials – existing buildings and the natural landscape. Externally the building is mostly clad with Cotswold stone, built to a dry stone wall aesthetic, a construction synonymous with the area and sourced from a local quarry. An offset trellis “green wall” wraps around two elevations of the building providing a safe and sheltered circulation route around the building to the Music School external entrance and the lower car-park. Natural cedar vertical louvres to the glazed elevation are staggered to reflect the continuous treeline around the site, and have also been likened to a scale of musical notes, fitting for the building.

 

“I went to the Beaudesert Prizegiving yesterday – the first major event in the PAC and want you to know how delighted I was. It was airy, easy to see and hear what was going on and a marvellous advertisement for the school – and of course MEB Design” Roger Trafford, Governor

Extract from School Newsletter:
“The Music School has moved into the Performing Arts Centre and the children and staff are much enjoying their new music pods and extra space. Our visiting Piano Tuner, who visits many independent schools nationwide, said that, in his opinion, Beaudesert’s new facilities were one of the best he had seen in a prep school and, in particular, he was very impressed with the soundproofing of the pods.”

The project was developed in a BIM capacity with structural and services consultants using Autodesk Revit. Please explore the Foyer space through the interactive panoramic image to the right. A time-lapse of the construction is also viewable.

Knowles & Son were main contractor working along side Quantity Surveyors Mildred Howells, Structural Engineers Hydrock and M&E Consultants CBGC.

Photos courtesay of MEB Design Ltd, Beaudsert Park School and Chris Honeywell at Working Images

Support provided by Websites by Mark.